I Media

Artikkel i Journalen

De fleste av dem som utdanner til å bli personlige trenere, velger å jobbe for de store kjedene. Tina Tinken Lines er ikke en av dem.

I et lite, rødt hus på Hauketo ligger treningssenteret som svette kunder har døpt «Tinkens Treningsbrakke». Hver uke kommer i underkant av 20 mennesker innom for å få hjelp av den nyutdannede personlige treneren Tina Tinken Lines.

–Jeg hører på all slags musikk, altså!
Lines forsikrer oss om sin brede musikksmak idet «Aquas» Barbie Girl strømmer ut av høyttaleranlegget. På hennes eget treningsstudio på Hauketo får kundene høre alt fra samisk heavyjoik til ABBA.
– Man trenger ikke å være så sær på det, forteller Lines med et stort smil.

Samarbeider med lokalt idrettslag

27-åringen startet opp treningsstudioet etter endt utdannelse på Bali. Kurset var i regi av Active Education som spesialiserer seg på utdanning av personlige trenere både i Norge og i utlandet.
– Allerede før jeg startet å studere visste jeg at Hauketo IL hadde et ledig lokale. Da jeg var ferdig utdannet gikk jeg rett og slett og spurte om det var mulig å få til et samarbeid, og som du ser så fikk jeg jo det!

I dag er det 17 år gamle Celine Solheim som skal trimme både biceps og magemuskler. Timen vant hun i en konkurranse, som er en del av promoteringen til den nylig oppstartede bedriften.
–Jeg er veldig imponert over Tina, det er ambisiøst å starte opp et lite treningsstudio her når det finnes så mange store kjeder man må konkurrere med, sier Solheim.

Har funnet en nisje

Med_et_smil

Selv om Lines har jobbet målrettet hele veien, har hun ikke vært redd for å endre litt på kursen underveis.

– Da jeg startet opp, tenkte jeg at jeg blant annet ville jobbe med turgrupper for eldre, samt å ha noen spinningtimer. Det skulle vise seg at det folk her ønsket seg, var et alternativ til de store sentrene.

Mange av kundene Lines har i dag, er folk som av ulike årsaker ikke ønsker å trene med så mange mennesker rundt seg. Noen føler seg ukomfortable på grunn av overvekt, de er utrente eller har lite kunnskap om trening.

– Er det én ting jeg ville sagt til unge som ønsker å starte opp for seg selv, så er det å se på alle muligheter. Ikke vær redd for å gjøre et par småfeil i starten. Det er vanskelig å finne opp kruttet på nytt, men det er ikke umulig å finne en nisje som man kan utvikle til noe større over tid.

Kjøpte vektskiver på MasterCard

Da Lines startet opp sitt studio i mai 2013, kom hun rett fra studiet, og hadde ingen egenkapital.
– Utstyret kjøpte jeg på Mastercard, og inntektene de tre første månedene gikk fullt og helt til å fylle opp studioet med nye apparater.

Det var ikke bare treningsapparater Lines trengte til sitt nye studio, for det er mye man skal kunne for at det hele skal gå rundt.
– Jeg får hjelp av venner og bekjente til det jeg ikke kan selv. Denne logoen har en god venninne som studerer produktdesign laget, forteller Tina. Hun peker stolt på tegningen i sort og oransje av en liten mann som dytter en vekt opp på en stor T.
– Noen ganger hjelper kundene meg også. Jeg har for eksempel fått hjelp med nettsiden min i bytte mot noen gratis treningstimer. Det gjør at jeg har tjent litt mindre penger i starten, men det regner jeg med å tjene inn igjen i den andre enden, forteller Lines.

–Har du gjort pull-ups før?
Lines titter bort på Solheim i det de siste repetisjonene med strikken er utført. Solheim drar litt på det.
Det har ikke blitt så mange pull-ups på den aktive jenta som til daglig driver med både hest og terrengsykling.
– Det kan du gjøre på skiltet utenfor stallen! bryter Tina ivrig ut.
Hun vet alltid råd når det gjelder alternativ trening. Både traktorhjul, steiner og skilt tas i bruk, og det gjelder å være litt kreativ.

– Hva er det aller viktigste å huske på når man starter for seg selv?

– Det viktigste er å legge janteloven på hylla, den hører ikke hjemme i et firma som skal klare seg økonomisk. Jeg kan det jeg driver med og jeg er dyktig på mitt felt. Det er jeg aldri redd for å fortelle til potensielle kunder, smiler Tina.